Extra dag in de week..

Meh..Vrijdagen zijn altijd zo.. “vrijdag”; niemand weet ook waarom je moet werken op vrijdag. Er staat toch duidelijk VRIJ dag. Nou ja schijnbaar is er nooit iemand over gaan klagen én is er ook niemand op gestaan om er wat aan te doen.Mijn eeuwen oude idee van de extra dag in de week komt hier dus prima van pas. Een korte introductie van de Sterdag.De sterdag past prima in de week; gezien we er al een aantal hebben van deze familie, namelijk de ZON en de MAAN dag. De Sterdag zal dus na de Maandag verschijnen en zorgt er voor dat je op Vrijdag, zoals de naam al zegt.. vrij bent. Er zijn ook een tal feestdagen gekoppeld aan de sterdag:

 • Bruine Sterdag (voor de homoseksuele mens, op deze manier zeuren zij ook niet meer over een eigen dag c.q. festival)
 • Vallende Sterdag
 • Hip Sterdag (die klote hippies verdienen ook wel een dag)
 • Suggesties? Laat even een comment achter

Nog wat achtergrond informatie is hier wel van belang natuurlijk. De benamingen van de dagen van de week bestaan al duizenden jaren en stammen uit het Sanskriet. De namen van de dagen van de week zijn nog steeds in dezelfde volgorde en betekenis in het Sanskriet terug te vinden. De Babyloniërs namen deze benamingen over vanuit de ruilhandel die er veelvuldig plaatsvond. Via de Babyloniërs deden de namen ook hun intrede in Europa en de rest van de wereld. Elke dag was gewijd aan een andere godheid/hemellichaam. Het belang van het getal zeven komt ook voor in de Vedische astronomie. Er zijn zeven hemellichamen die overdag zichtbaar kunnen zijn met het blote oog (de zon, de maan en vijf planeten). Deze lichamen worden elk met een godheid geïdentificeerd. Volgens een andere theorie denkt men dat de zevendaagse periode een vereenvoudiging is van een kwart van de maanmaand. Ook het Oude Testament van de Bijbel laat een week bestaande uit zeven dagen zien. De wereld werd geschapen in zes dagen. Op de zevende dag rustte God uit. In de joodse religie is dat de sabbat. Het christendom nam deze joodse opvatting over, maar verschoof de rustdag van zaterdag naar zondag. Een klein deel van het christendom, de zevendedagsadventisten, bleef daarentegen vasthouden aan de zaterdag als rustdag. Er zijn wat culturen mij voor geweest:

 • De maya’s hanteerden 20 weken van 13 dagen. Hun Tzolkinjaar duurde dan ook maar 260 dagen en was een astrologisch jaar. Het Gregoriaans jaar (Haab) van 365 dagen was voor de Maya minder belangrijk maar werd evenwel gebruikt voor de landbouw. Ze hadden ook nog een jaar van 360 dagen (Mayakalender, Tun kalender).
 • De week in Bali varieerde van een tot tien dagen.
 • Op Java bestaat de traditionele week uit vijf marktdagen. Dit stelsel wordt nog steeds gehanteerd, maar ook het westerse is in gebruik. Daardoor ontstaan 5 x 7 = 35 weekdagcombinaties, die onder meer worden gebruikt bij het bepalen van gunstige of ongunstige dagen. Dit gebruik zou men kunnen vergelijken met onze astrologie.
 • Het prechristelijke Litouwen kende weken van negen dagen.
 • Rome kende tot in de vierde eeuw, toen Keizer Constantijn het Romeinse Rijk tot het christendom bekeerde en de zevendaagse week verplicht maakte, de achtdaagse week.
 • Na de Franse Revolutie werd in 1793 een “week” bestaande uit 10 dagen, décades genaamd (zie: Franse Republikeinse Kalender), ingevoerd. Deze werd echter in 1806 weer afgeschaft.
 • De Sovjet-Unie probeerde zonder succes een week van zes dagen, met de zesde dag als rustdag, in te voeren.

Hopelijk vinden er toch nog wat veranderingen in de wereld plaats dat er 8 dagen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *